Trom slovenským extraligovým hokejistom hrozí ročný dištanc

23.01.2012 Celý región

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) - Triu slovenských hokejistov Samirovi Salijimu z Nitry, Marcelovi Šterbákovi z Popradu a Lukášovi Bohunickému zo Slovana Bratislava hrozí ročný trest za porušenie dopingových pravidiel.

Výšku dištancu pre disciplinárnu komisiu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) odporučila Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (ADA SR). Príslušné orgány SZĽH v súčinnosti s riadiacou spoločnosťou Tipsport extraligy Pro-Hokejom a ADA SR teraz rozhodnú o treste do 15 dní.

U všetkých troch hokejistov našli pri decembrovej dopingovej kontrole prítomnosť metabolitov zakázanej látky "4-metyl-2-hexananín“, ktorá ako energetický stimulant zvyšuje kapacitu svalových buniek. Jeden z pozitívne testovaných hráčov požiadal o B-analýzu vzorky. Zástupcovia ADA SR už prípad uzavreli a všetku dokumentáciu odovzdali SZĽH na doriešenie prípadu.

"Národný športový zväz má teraz povinnosť do 15 dní od odovzdania dokumentácie zvolať disciplinárnu komisiu a rozhodnúť o potrestaní troch športovcov," uviedol pre Rádio Slovensko riaditeľ Antidopingovej agentúry SR Miroslav Motyčík.

Agentúra má v zmysle platných predpisov ako národná antidopingová autorita možnosť navrhnúť za dané pochybenia a porušenia pravidiel príslušné sankcie.


Návrh na ročný dištanc

"Rovnako to bolo aj v tomto prípade. Na základe vstupných informácií, následného šetrenia a po zvážení všetkých parametrov navrhla agentúra SZĽH výšku potrestania zainteresovaných športovcov. Za štandardných okolností sa navrhuje dvojročné potrestanie. V prípade, že športovci dostatočnou formou dokážu, že sa do situácie dostali vďaka ubezpečeniam, ktoré súviseli s predajom výživy, a dokážu, že nekonali v záujme zvýšenia športového výkonu, vtedy má disciplinárna komisia právo znížiť trest maximálne o polovicu. My sme preto navrhli ročný dištanc. Všetko je momentálne v kompetencii útvarov SZĽH," doplnil pre Rádio Slovensko Miroslav Motyčík.

Podľa vyjadrenia hokejistov všetci boli uvedení do omylu výrobcom výživového doplnku, ktorý jednoznačne deklaroval čistý produkt. Hokejisti nezávisle od seba konštatovali, že užívali rovnaký výživový doplnok, ktorého deklarované zloženie bolo v úplnom súlade s antidopingovými pravidlami.

Dokonca výrobca doplnku v e-mailovej komunikácii mal jednoznačne potvrdiť jeho nezávadnosť a takto uviedol užívateľov do omylu. Uvedený výrobok nie je na zozname zakázaných výrobkov a v jeho deklarovanom zložení sa nájdená látka (4-metyl-2-hexananín) neuvádza. Preto proti jeho užívaniu nezaujali negatívne stanovisko ani hráčmi oslovení lekári. Jednou z chýb, ktorej sa hokejisti dopustili, bolo, že predmetný výživový doplnok kúpili na internete a pochádzal od neznámeho producenta.
 

Vyberte región